Šarmantní Josef Laufer: 85. narozeniny mu osud nedopřál, vzpomínka stále žije (2024)

VČLÁNKU NAJDETE

    • Po operaci skončil vumělém spánku
    • VIDEO: Sbohem lásko, já jedu dál
    • Josef Laufer - multitalent a zářivé charisma
    • Sbohem lásko, já jedu dál
    • Tajemný kluk včerném
    • Paolo ve slavném Cirkusu Humberto
    • Slavní oJosefu Lauferovi

Charismatický, noblesní, přátelský. Multitatentovaný a nezaměnitelný milovník života. Tak zpěváka a herce Josefa Laufera popisovali přátelé, kolegové a fanoušci. Jsou to právě čtyři měsíce, kdy společně srodinou oplakávali jeho smrt.

Po operaci skončil vumělém spánku

Josef Laufer odešel, navzdory poměrně vysokému věku, uprostřed plné práce: vroce 2020pro pražské Divadlo Broadway společně se Zdeňkem Hrubým dokončil muzikál Ostrov pokladů a těšil se, že si vněm zahraje. Jenže pak přišla plánovaná operace srdce, po níž Josef Laufer zkolaboval. Lékaři ho uvedli do umělého spánku, ze kterého se ovšem nikdy neprobral.


Nahrává se anketa ...

Jeho smrt tehdy šokovala: Josef Laufer by pověstný svojí mimořádnou energií, kterou on sám připisoval svému česko-španělskému mixu genů.

„Josef Laufer, původně Don José Pedro Rodriguez de Montagnes Laufer, rád připomínal své kořeny. Jeho rodiče se potkali ve Španělsku vdobě občanské války (1936 - 1939), kde jeho otec, Slovák Maxmilián Laufer, působil jako interbrigadista vlazaretu J. A. Komenského, který měl plně československý personál,“ připomněl Deník letos vdubnu ve svém článku stitulkem Fešák skytarou a doutníkem. Josef Laufer vživotě dělal ústupky.

Její šaty znáte z Noci na Karlštejně. Zemřela kostýmní výtvarnice Irena Greifová

Film a televize

„Po porážce republikánů odešel Maxmilián se ženou, která byla španělského původu, do Francie. Když pak ve druhé světové válce Francie bojující snacistickým Německem kapitulovala, evakuoval se smanželkou a novorozeným synem Josefem do Velké Británie. Vroce 1947se celá rodina vrátila do Československa. AJosef, který se nejdřív vyučil ve vrchlabské Tesle, se obrátil na umění,“ připomněl Deník jeho složité dětství.

Sbohem lásko, já jedu dál:

| Video: Youtube

Josef Laufer - multitalent a zářivé charisma

Začátky umělecké kariéry Josefa Laufera spadají do konce šedesátých let: jeho zjevný multitalent zdobilo mimořádné charisma a jižanský temperament izjev - a to se na jevišti ipřed kamerami počítá.

Fešák s kytarou a doutníkem. Josef Laufer v životě dělal ústupky

Hudba

Vystudoval DAMU, věnoval se pantomimě itanci, zvládal akrobacii, působil jako kaskadér, hrál ve známých pražských divadlech a natáčel písně pro domácí izahraniční gramofonové společnosti. Jako profesionální zpěvák pop music koncertoval se skupinou Golem, řadu rolí odehrál také vmuzikálech.

Josef Laufer sčeskoslovenskými hvězdami vCannes 1968:

Sbohem lásko, já jedu dál

„Nejslavnějším songem, který otextoval a zároveň nazpíval, je píseň Sbohem lásko, já jedu dál. Nahrávka smutného příběhu řidiče kamionu, kterého zradila jeho láska, vznikla před více než čtyřiceti lety a stále je velmi populární. Řidiči kamionů ji dokonce považují za svou neoficiální hymnu,“ zavzpomínal Deník na nejslavnější okamžiky jeho kariéry.

„Vhlavě jsem nosil její melodii, pak jsem usedl za volant a najednou mě napadla věta Sbohem lásko, já jedu dál. Přijel jsem domů a za dvě hodiny byl text hotový,“ citovalDeník vzpomínky Josefa Laufera na vznik jedné znašich vůbec nejznámějších písní.

Tajemný kluk včerném

Josef Laufer uplatnil svůj šarm a talent ina poli hereckém. Úspěch sklidil už vroce 1964jako kluk včerném vmuzikálu Starci na chmelu. Tajemný mladý muž ve slunečních brýlích a skytarou přes rameno, byť jedna zbezejmenných vedlejších rolí, ho tenkrát přiblížila výsluní. Zahrál si pak ještě vřadě dalších seriálů a filmů, včetně zahraničních produkcí - mluvil totiž plynně anglicky, španělsky a německy.

Kritici mu vyčítali, že nazpíval strašlivou propagandistickou slátaninu Dopis Svobodné Evropě na oslavu agenta StB Pavla Minaříka. Laufer ji údajně musel nazpívat kvůli „průšvihu na Husáka", když na něj jednou vhospodě nadával. On sám tvrdil, že šlo spíše oironii. Vkaždém případě byl veden jako agent StB.

Paolo ve slavném Cirkusu Humberto

Kvýčtu jeho rolí patří iPaolo vseriálu Cirkus Humberto. Deníku Josef Laufer před časem prozradil, jak se kroli dostal: „Nalákal mě do něj režisér František Filip. Říkal mi – nechceš si zahrát postavu Paola? Hned jsem se ho ptal, kdo bude hrát Helenku. Ve skrytu duše jsem doufal, že Libuška Šafránková… Aon mi povídá, bude to nějaká Francouzka. Tak jsem si myslel – hm, to se asi oni budeme sVaškem vpodání Jaromíra Hanzlíka prát. Apak jsem přišel do maskérny a zjistil jsem, že to nebude Francouzka, ale Němka, navíc docela hmotná. Ani jsem nevěděl, kudy ji rozepnout, když jsem jí měl vyznat lásku, jak ji obejmout, a tak mi pořád pod nohy něco dávali, no, vypadalo to hodně zvláštně. Sousedi se mě pak ptali, jestli mám za ni nějaký příplatek… Ale ona byla snaživá a asi musela hrát házenou, protože vjedné scéně mi ubalila levačkou strašlivou bombu za to, že jsem jí pohaněl Vaška, tedy Hanzlíka. Přišel jsem za ním, stál opřený vmaringotce odveře a říkal – teda, ta má koule! Tak to jsme se hodně zasmáli,“ vtipkoval Laufer.

Slavní oJosefu Lauferovi

  • Kapelník skupiny Olympic Petr Janda, jejímž členem byl Laufer v60. letech, oněm hovořil jako obavičovi, který „skvěle vypadal, skvěle tancoval imluvil a hezky zpíval" a se kterým jezdil na tenisové turnaje.
  • Hudebník Karel Vágner: „To byl člověk, který uměl všechno - zpívat, režírovat ihrát a navíc, jestli si někoho zbranže představuju jako dobrého kamaráda, tak to byl on. Přeju mu, ať je tam někde nahoře šťastný a hraje své oblíbené pecky skapelou, která už je tam taky. Začíná nás být málo."
  • Za šoumena a tenisového kolegu Laufera označila i zpěvačka Helena Vondráčková: „Vzpomínám na něj jenom vdobrém, protože jsme spolu prožili spoustu spolupráce, spoustu příjemných chvil strávených každý rok na tenise vPřerově, kde jsme bojovali stenisovým míčkem a užívali krásného volna. Byl to úžasný šoumen, uměl navodit atmosféru a strhnout lidi. Je škoda, že už tady není."
  • Podle hudebního publicisty Miloše Skalky byl Josef Laufer poslední ze čtyřlístku silného ročníku 1939, kam řadí ještě Karla Gotta, Evu Pilarovou a Naďu Urbánkovou. „Poprvé se výrazněji prosadil vprvní polovině šedesátých let ve slavném bigbeatovém pásmu divadla Semafor Ondráš podotýká, což bylo vté době naprosté zjevení. Byla to hudební série připravená Karlem Marešem a Jiřím Štaidlem, ve které vystupovala plejáda do té doby moc nepropagovaných rokenrolových průkopníků - Yvonne Přenosilová, Miky Volek, Pavel Bobek a taky právě Laufer.

Ačkoliv byl Josef Laufer idolem žen a dívek několika generací, prožil svůj život sjedinou ženou: kostýmní výtvarnicí Irenou Greifovou, sníž vychovával dceru Ester. Irena Greifová, která byla manželkou Josefa Laufera od roku 1969, zemřela ve svých 83letech vroce 2022.Její odchod už Josef Laufer vumělém spánku nezaregistroval.

Zemřel dva roky po ní, 20.dubna 2024.

Šarmantní Josef Laufer: 85. narozeniny mu osud nedopřál, vzpomínka stále žije (2024)

References

Top Articles
The Best Romantic Hotels in Bali for Couples | Ultimate Guide
Pam Surano
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5898

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.